Reacția Europei la pandemie: studiul care confirmă ”eșecul” Uniunii Europene

de: Mădălina Bahrim
03 06. 2021

Foarte mulți dintre cetățenii europeni chestionați într-un sondaj de opinie se declară nemulțumiți de felul în care autoritățile publice au reacționat la criza pandemică.

În cadrul Eurobarometrului Parlamentului European, destinat să măsoare starea de opinie a continentului în momentul în care se accelerează campaniile de vaccinare, au fost chestionate aproximativ 26.700 de persoane din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene.

Rezultatele arată că autoritățile publice au eșuat în lupta cu pandemia, sau, cel puțin, aceasta este părerea a 48% dintre cei intervievați în cadrul studiului.

Concret, datele arată că opt din zece europeni au auzit de măsurile luate de Uniunea Europeană (coordonare sanitară, achiziţionare în comun a vaccinurilor, sprijin economic, plan de relansare), dar numai 48% se declară mulţumiţi de acțiunea autorităților în acest sens.

Totuși, chiar și în aceste condiții, cei chestionați au o impresie bună despre Europa (aproape 60%), însă numai 23% spun că sunt „favorabili UE aşa cum este construită în prezent”.

De asemenea, 47% dintre persoanele chestionate în cadrul sondajului de opinie afirmă că sunt în favoarea unei Europe, „dar nu în modul în care a fost realizată până în prezent”.

Totodată, datele mai arată că 44% dintre cei chestionaţi salută mecanismele de solidaritate dintre statele membre.

Europenii îți doresc reforme

În cadrul sondajului, s-a evidențiat o dorință accentuată a cetățenilor de a fi implementate reforme în cadrul Uniunii Europene.

Cei mai mulți dintre cei chestionați își doresc reforme în domeniul sănătății (74%), astfel încât statele membre să poată reacționa mai bine în fața crizelor medicale.

Cel mai mare procent de oameni care își doresc îmbunățățirea calității serviciilor medicale sunt din Portugalia și Suedia. Sondajul indică faptul că aproximativ 96% dintre portughezi şi 90% dintre suedezi solicită sporirea competenţelor UE în domeniul sănătăţii.

Criza sanitară globală i-a afectat financiar pe mulți dintre europeni, mai relevă sondajul de opinie, care indică faptul că 31% dintre europenii chestionaţi au fost afectați economic de pandemie.

De asemenea, 26% dintre europeni nu privesc cu optimism spre evoluția lor financiară în viitorul apropiat. Aceștia se așteaptă la o reducere a venitului lor în lunile următoare. Procentul celor care privesc cu neîncredere în viitorul lor economic e mai mic în Franța, unde 21% dintre cei intervievați se așteaptă la diminuări ale venitului lor în lunile următoare, mai arată sondajul.